Tidsklemma! ?

Tidsklemma er blitt et moderne begrep. Og jeg kjenner meg igjen. Har ikke tid til noe som helst. Man føler man har noe å gjøre hele tiden, men når man tenker over hva man har gjort, så er det liksom ikke all verden likevel. Og man har dårlig samvittighet for ikke å ha besøkt vennene mer. Så hvor blir all tiden av?

Vel…. Jeg har inntrykk av at det ikke var slik «før i tiden«, det vil si når jeg vokste opp. Jeg hadde ihvertfall all verdens tid til å besøke venner og være ute og leke. Jeg var ofte med pappa på dugnad, og alle var med på alle arrangement i lokalsamfunnet. Jeg regner med at mine foreldre også følte de hadde nok å gjøre og følte i en viss grad på ei tidsklemme. Men jeg tror de etter en lang og slitsom dag i større grad hadde følelsen av å ha utrettet mye.

hva har skjedd i løpet av den siste halve generasjonen? Vi er fremdeles på jobb fra åtte til fire, ungene er på skolen omtrent like mye, og i større grad i barnehagen. Like mange måltider som skal lages. Like mye husarbeid som skal gjøres, til og med flere hjelpemidler til å gjøre dem. Ikke er det vel mer arbeid på hus og hage heller. Dugnader og arrangement synes jeg heller ikke det er så mye mer av. Hva bruker vi mer tid på idag enn for f.eks 30 år siden?  I følge statistikken så bruker vi mer tid på jobb i 2010 enn i 1970, men vi bruker visst samtidig mye mer tid på fritid! Her er et lite utkast av statistikk fra SSB:

 

Hva har utviklet og endret seg mest siste 30 årene? Media! Da tenker jeg spesielt på TV og  internett. Antallet internettbrukere har siden 1995 økt med godt over 1 MILLION prosent!! Et hinsides tall. Gjennomsnittlig TV-titting alle aldre 12+ var i 2015 173 minutter, 122 i 1992. Største økningen er det aldersgruppen 20-34 år som står for (fra 105 til 184 minutter pr dag). Da sitter man altså i snitt 3 timer foran TV hver eneste dag hele året. Det blir 46 dager i året, en femtedel av sitt liv…….

Jeg skal så absolutt ikke stikke noen pekefinger opp i lufta og være formanende, jeg er en del av statistikken jeg også. Men jeg har tenkt mer og mer over denne tidsklemma og irritert meg over å gang på gang etter en slitsom dag lure på hva i all verden jeg egentlig har fått utrettet. Det fører til at jeg får et dårligere selvbilde, en følelse av å ikke strekke til. Dette ønsker jeg å gjøre noe med.

Løsningen? Det ligger vel litt i kortene… Legge fra seg dingsebomsene, slå av TV. Det er jo disse som i praksis er tidstyvene. Men jeg er jo over snittet interessert i teknologi og det er da ekstremt mye som er nyttig og til og med tidsbesparende. Så kunsten blir å bruke disse «verktøyene» riktig og til riktig tid. TV er vel mer ren underholdning, men jeg synes fremdeles det er verdt å spandere to timer på en god film i blant, samt følge med på en god serie i høstmørket. Men det er enda langt frem til 3 timer om dagen i snitt!

ALT MED MÅTE er en frase jeg bruker om egentlig alt. Det er så mye hysteri om all verdens ting idag. Man må spise mindre av en ting, man må spise mere av andre ting. Lett produkter finnes i alle varianter utmelket av all slags produkter. Man får kjøpt kremer som på magisk vis sletter flere tiår av alderen. OSV. Dette er etter min mening et hav av bortkastede produkter som er kommet ene og alene for at noen ønsker å tjene mere penger. Dette var en liten avsporing, men poenget er at når jeg sier «alt med måte», så mener jeg at man dør ikke av å spise fett, sukker, karbohydrater, kjøtt osv. Og det er ikke farlig å bli sittende i sofaen og se på tv en kveld. Men alt med måte. Det er usunt å spise ekstreme mengder fett, sukker osv og det er usunt å aldri gå ut og trimme litt. Unødvendige ting er vel kommet for å bli og jeg har mange av dem og kommer til å kjøpe flere, men alt med måte…. 🙂 Get the point?

Facebook, Instagram, snap med mer er alle forholdsvis unødvendige ting, og definitivt tidstyver. Men kan også være nyttige. Mye info formidles via disse kanalene. Jeg får all info ang. jentenes fotball via Facebook. Kjempenyttig. Men at jeg scroller gjennom dagens facebook oppdateringer mens jeg sitter i sofaen med min 3 år gamle sønn og ser på tv er overhodet ikke nyttig. Og at jeg tar frem telefonen under middagen fordi den piper om en innkommende snap er faktisk respektløst! Jeg så nylig en lengre video av en mann som beskriver problemer med dagens generasjon https://www.youtube.com/watch?v=Sc5x-EcvQYY. Ting jeg bet meg spesielt merke til var effekten av sosiale media. Det kan sammenlignes med rusavhengighet. Vi har vårt eget innebygde dop, kalt Dopamin. Dette utløses blant annet når vi har oppnådd noe bra, forelsket oss, osv. Hvis vi da legger ut en status på facebook, et bilde på instagram eller en snap, så ønsker vi anerkjennelse på det vi har lagt ut. Måten vi legger ut ting på kan derfor også gjerne bli spritet opp litt og ikke nødvendigvis reflektere alle fakta. Når vi ser at vi får «likes», så frigjøres det dopamin i kroppen og vi får en godfølelse vi vil ha mere av. Vi blir rett og slett avhengig. En annen ting ved sosiale media er at vi mister vår evne til å være «ekte sosial». Hvis man er vant til å respondere med likes eller ikke likes på noens bidrag og slippe å se vedkommende i øynene og dermed oppdage hva denne responsen gjør med dem. Så blir man til slutt ute av stand til å gjøre det den dagen man er i et møte på jobben og noen kommer med et bidrag du ønsker å stemme ned på. Eller andre veien: Man er vant til at hver gang man bidrar med noe på sosiale media, så får man kun positive tilbakemeldinger, fordi folk ikke trenger å forholde seg til bidraget ditt i særlig grad (de som ikke liker det trenger ikke respondere i det hele tatt). Når man da kommer med et bidrag i et møte på jobben og blir nedstemt, så har man ikke evner til å takle dette godt nok. Andre får KUN negative tilbakemeldinger på sosiale medier og blir direkte mobbet. Disse vil jo etterhvert ikke tørre å bidra i andre sammenhenger(f.eks i et møte på jobben) i det hele tatt fordi de har et helt feil bilde av hvordan verden egentlig er og har mistet all selvtillit.

Oppsummert…. Gå på jobb, utøv yrkesstolthet, samarbeid med kolleger, dra hjem og lag middag. Sjekk facebook mens du venter på at vannet skal koke, spis middag sammen med hele familien UTEN mobilen. Kjør ungene på trenging, men du rekker å vise dem ei ny finte ute på plena først. Elsk med din ektefelle før du kjører for å hente ungene fra trening. Sett deg ned med minstegutt og pusle et puslespill UTEN mobil før han skal legge seg. Gå en måneskinnstur med din kjære og ta en snap av månen, men ikke gå lengre enn at dere rekker å se 71 grader nord. I morra er det dugnad på barnahagen, så da rekker du ikke elske med kona(med mindre du dropper å se farmen), men ellers blir det likevel en bra dag. Enda har du 50 timer fritid igjen denne uka som du kan fordele på unger, ektefelle, husarbeid, vedlikehold og ikke minst venner. Når du legger deg, så skal du tenke på alt du har gjort idag og tenke at det du ikke fikk gjort idag, det har du all verdens tid til å få gjort unna senere. For tid er ikke noe vi bruker opp. Tid er.