Biolite campstove med pellets

20130405-200323.jpg

Da har jeg fått i hus biolite campstove og tatt den med ut på en test.

Noen har klaget på at man må putte på småpinner hele tiden for å holde den igang. Med et forholdsvis lite brennkammer, så er vel dette uungåelig. Mens jeg ventet på biolite’n funderte jeg litt rundt dette. Jeg har jo også tenkt å bruke den litt som oppvarming i lavvoen og da er det ønskelig med minimalt med gnister. Jeg sjekket på sidene til biolite og fant ut at den kan fyres med pellets. Jeg kjøpte derfor inn en pose med pellets på felleskjøpet.

Jeg fylte biolite’n litt over halvfull med pellets, ca så mye:

20130405-201140.jpg

Oppå plasserte jeg en tennbrikett og fyrte på. Pelletsen var litt tregstartet, så jeg matet på noen tynne tørre trebiter. Etter kort tid var det full fyr og straks grønt lys for lading.
Uten å fylle på mer brensel varte ladingen i 25 minutter og fylte på 10% på min iphone 5.

Slik så det ut da:

20130405-202144.jpg

Det varmet fremdeles greit etter hele 40 minutter selv om den ikke ladet.
Puttet på 5-6 pellets til og de tok kjapt fyr og flammene blusset opp igjen. Man må ikke putte på for mange om gangen…

Kort oppsummert, så er jeg meget fornøyd. Pelletsen veier lite i forhold til hva du får ut av den og når en pose med 16 kg koster 62 kroner, så blir man ikke ruinert heller. 16 kg vil holde veldig lenge 🙂

Har planer om å få laget til et opplegg for å feste biolite’n til lavvostanga, da jeg ser for meg at den vil fungere godt som oppvarming. At den samtidig kan lade ting er jo bare utmerket. Blir jo mer som en rundbrenner.

Oppdatering:

Prosjekt lavvo-stang er igang. Første prototype:

20130409-065741.jpg

14.04.2013, oppdatering:
Har nå testet ut biolite’n i lavvoen (uten sovepose, folk og annet stæsj inni) og det funket som bare det. Fikk tørket ut kondensen fra teltet meget effektivt.

20130414-134002.jpg

Neos navigator fotpose/overtrekkstøvel

Har vært på utkikk etter noe som kan holde meg varm på føttene når kulden er på sitt verste samtidig som aktiviteten er lav. Fotposer har vært på ønskelisten en stund og nå var tiden inne.
Fant mye godord om Neos på nettet og da jeg fant Neos Navigator på tilbud til 599,- slo jeg til.

Har prøvd dem på en tur samt litt hjemme og inntrykket så langt er veldig bra. De varmer veldig bra, beskyttet mot snø helt opp til knærne og er kjempe enkel å ta av og på.
Ser ut til å være slitesterk og holdbar.
De er like genial å ha med seg på skitur som hjemme når du bare skal ut med søpla eller lignende.

Link til nettbutikken jeg brukte:
magasinet.no

20130403-130218.jpg

Gerber Gator Combo Axe II Saw (oppdatert)

Denne øksen står høyt på ønskelisten min over turutstyr. Oppdatering: Har nå kjøpt denne 🙂 se lengre ned i artikkelen.

Det er lite å finne om øksen på norske sider desverre, men har funnet litt info utenlands.

http://www.gerbergear.com/Hunting/Gear/Gator-Combo-Axe-II_22-41420

Har funnet produktet til salgs hos komplettfritid.no og fresk.no. sistnevnte til en pris på 695,-

Har ikke funnet noen  norske tester av dette produktet, men fant noen kommentarer fra utenlandske sider og det som går igjen er at dette er en meget god turøks. Solid sak i velkjent Gerber kvalitet. Godt balansert og såpass langt skaft at man får god kraft ved bruk. På den negative siden har det vært nevnt at sagen  kan falle ut i enkelte tilfeller.

Jeg kommer nok til å kjøpe denne en gang, hvis ikke det dukker opp noe som frister mer da… 🙂

Oppdatering: Har kjøpt øksen og fått testet den litt. Erfaringene stemmer meget bra med det som jeg tidligere har skrevet om produktet. Virker solid, føles velbalansert og hugger bra. Den sliter naturlig nok med de store jobbene, men det er tross alt en turøks og jeg synes produktet har en optimal egenskap i forhold til vekt/størrelse/bruksområde.

Sagen som er i skaftet ble jeg litt sfuffet over. Dette rett og slett fordi den ble i minste laget synes jeg. Kort blad gir kort skjærelengde og lite skaft gjør den litt vanskelig å holde. Men tatt i betrakning at denne skal passe inn i skaftet på øksa, så kunne den jo ikke vært større heller. Og selve sagen skjærer absolutt godt. Helt klart grei nok, men i de tilfeller jeg vet jeg skal skjære en del, så kommer jeg nok til å ta med den andre tur-sagen fra bahco som jeg har.

Kom gjerne med kommentarer…..

Pacific Outdoor Equipment Turstol

Denne fikk jeg i gave fra en kamerat for en del år siden og er like genial som den er enkel. Trenger vel ikke så mye omtale, da bildet taler for seg. Det er et sitteunderlag med ryggstøtte. Og det fungerer helt utmerket.

Den er ihvertfall veldig solid. Har vært med på hver eneste tur sommer som vinter. Den er stor å dra med seg, men den veier jo nesten ingenting og det er bare å surre den fast på utsiden av sekken.

Har slitt litt med å finne den igjen på norske nettsider, men fant etterhvert denne: http://turlageret.no/produkt/soveposer-underlag/sitte-liggeunderlag/turstol-easy-pacific-outdoor

Prisen er pr idag 225,-

Primus Omnifuel

Har hatt et Trangia stormkjøkken i mange mange år, og vært tilfreds med det egentlig. Var egentlig ikke så ofte i bruk. Når jeg oppdaget hvor mye tregere det var å koke opp vann med rødsprit i forhold til gass-brennere og omnifuel-brennere, så bestemte jeg meg for at det var på tide å bytte til noe som passet mitt økende tur-liv. Primus Omnifuel har vært testvinner og etter å ha sett den i bruk, så var valget klart. Prisen er heller ikke avskrekkende (rundt 1000).

Har foreløpig kun testet med bensin, og etter litt tilvenning med forvarming, så synes jeg det fungerer aldeles utmerket. Var litt uvant til å begynne med og merket bl.annet at hvis jeg pumpet for mye, så kunne det bli noe ujevn flamme. Men når man har brukt den noen ganger finner man en rutine som funker. Der er nok gass en del enklere. Der er det jo bare å justere ventilen…. Mange som har sine meninger om hva som er best av gass og bensing, men for min del tror jeg nok det stort sett blir bensin og av og til gass (mest for å prøve det også). På denne linken kan du se en test som omhandler gass vs bensin. Denne viser også en genial modifikasjon av trangia-kjøkkenet slik at du kan bruke det på omnifuelen…

Brenneren er som sagt best i test, så ikke tvil om at denne fungerer bra. Primus har kommet med en ny brenner som heter omnilite og er en videreutvikling av omnifuelen. Absolutt verd en titt, men synes det er litt rart at denne har lavere effekt (2600w) enn omnifulen (3000w).

Produktet anbefales på det sterkeste 🙂

Norrøna Recon Syncroflex Pack 125L

Fant ut at det var så mye fint turutstyr jeg gikk og ønsket meg, at det første jeg måtte gjøre var å kjøpe meg ny og større sekk for å få plass til alt 🙂

Etter mye googling, fant jeg mange anbefalinger på Norrøna sin pakkramme-sekk. Omtalt som den beste sekken når man skal bære 25kg+. Jeg gikk for denne og har fått testet den ut både med lite bagasje og strappa full, men ikke på skikkelig langtur. Kjenner med en gang at dette er en solid sekk som sitter utrolig godt på ryggen og kjennes forbausende lett(mindre tung) selv når den er fullpakket og kanskje 40kg+. Masse stramme-stropper som gjør sekken kompakt og stabil ved lite innhold. Hovedrommet er stort og romslig og med åpning til det mindre rommet nederst på sekken. Brede kraftige skulder-reimer og hofte-reim, med gode justeringsmuligheter. Meget enkel justering av rygg-lengde. Sidelommene kan hektes av, settes sammen og brukes som en dagstur-sekk på 32L.

Dette er et produkt jeg kan anbefale på det sterkeste.

Link til produsent

Biolite Camp Stove

Dette må vel være den kuleste tur-dingsen jeg har sett på en stund 🙂

Er nok ikke det første jeg kommer til å kjøpe, men hvis jeg en dag skulle sitte med penger jeg ikke vet helt hva jeg skal bruke til, så kan dette være aktuelt 🙂

http://biolitestove.com/campstove/camp-overview/features/

Jerven fjellduk Thermo Hunter

Jerven er vel pioneren innen fjellduker og det er tydelig at de har lang erfaring på området. Produktene deres er velutviklet og vel gjennomtenkt.

Jeg har over lengre tid vært fast bestemt på at jeg skulle ha fjellduk. Hvilken av dem var litt vanskeligere, men da jeg driver litt med jakt og da spesielt posteringsjakt falt til slutt valget på thermo hunter. jeg valgte å ta den i fjell-kamuflasje selv om jeg jakter mest i skogen. Dette fordi jeg drømmer om den store reinsjakta og en skogskamuflasje egner seg særs dårlig på fjellet. Mens fjellkamuflasje fungerer etter min mening godt nok også i skogen.

Har nå hatt duken i et halvt år og den har vært med på alle turer så langt. Jeg har ikke fått brukt den så mye selv da det som regel er ungene og samboeren som fryser først… 🙂 Hadde store forventninger til produktet og har ikke blitt skuffet. Solid materiale og solide gode glidelåser. Har ikke testet i ekstrem vær, men stoffet virker meget vanntett. Jerven skriver i sin brosjyre at de har valgt å gå for vanntett/ikke pustende fremfor vannavvisende/pustende, og sagt at hvis du trenger luft til, så får du åpne litt på glidelåsen :-). Pustende stoffer blir aldri helt tett og de slipper dessuten ut varme. Så det så!

Produktet fås for litt under 2000 og finnes blandt annet på fjellsport.no og jaktogfriluft.no

Kan absolutt anbefale produktet!

PS: Kommer garantert til å kjøpe fjellduken original også.

Helsport Finnmark 6-8 lavvu

For snart 2 år siden begynte jeg å vurdere om lavvu kunne være noe for meg og min familie, og fikk dette bekreftet da vi var på telt-tur under fjellfestivalen i fjor. Der fikk vi se flere andre som hadde med lavvu og ble en smule misunnelig der vi stod på kne i mitt helsport rondane tunneltelt. Tunnelteltet fungerer utmerket det altså og kommer til å bli brukt videre, men da på litt lengre turer, der vekt er en stor faktor på turen. En lavvu imidlertidig veier betraktelig mer, men likevel fullt overkommelig på korte familieturer. Og det er også på disse familieturene at den kommer til sin rett. Stor plass, ståhøyde og mulighet for å tørke klær var argumenter jeg la tett inntil hjertet når jeg etterhvert begynte å lete rundt på nettet etter den ultimate lavvu :-).

Endte til slutt med Helsport sin Finnmark 6-8. Grunnen til det er ganske enkelt at jeg kjenner Helsport fra før (positivt) og at dette var en komplett lavvu med innertelt og bunnduk. Følte derfor det var her jeg fikk mest for pengene. Når denne faktisk er i xtrem-serien til Helsport, som betyr at den er bygd for fart og spenning, så var det en ekstra bonus.

Innkjøpet ble gjort til påske 2012 og vi har hatt mange overnattinger allerede. Mange barduner gjør det lett å få duken stram og fin, samt at de er enkle å stramme. Stanga virker meget solid og enkel å montere. Gode luftemuligheter som er enkle å justere. Det samme gjelder topphatten. Lavvuen har to innganger, men bruker stort sett bare en. Alle åpninger har myggnetting som fungerer utmerket. Glidelåsene er solide og greie. Innerteltet gjør det lunt og kondensfritt og bunnduken har åpning med borrelås. Følger også med et enkelt tørkestativ som henges ned fra toppen rundt stanga.

Et lite minus for bardunstengene, som er litt vonde å håndtere, men ellers helt grei.

Absolutt et produkt jeg vil anbefale.

Mer om produktet finner du her

Prisen varierer stort og det lønner seg å ha is i magen og følge med på forskjellige nettbutikker. xxl.no er vel den butikken som stort sett har vært billigst, men innimellom har komplettfritid.no og andre hatt kampanjer. Jeg kjøpte den hos skittfiske.no fordi de var billigst på det tidspunktet. Har sett prisene variere fra 5999 og oppover til over 9000.