Tidsklemma! ?

Tidsklemma er blitt et moderne begrep. Og jeg kjenner meg igjen. Har ikke tid til noe som helst. Man føler man har noe å gjøre hele tiden, men når man tenker over hva man har gjort, så er det liksom ikke all verden likevel. Og man har dårlig samvittighet for ikke å ha besøkt vennene mer. Så hvor blir all tiden av?

Vel…. Jeg har inntrykk av at det ikke var slik «før i tiden«, det vil si når jeg vokste opp. Jeg hadde ihvertfall all verdens tid til å besøke venner og være ute og leke. Jeg var ofte med pappa på dugnad, og alle var med på alle arrangement i lokalsamfunnet. Jeg regner med at mine foreldre også følte de hadde nok å gjøre og følte i en viss grad på ei tidsklemme. Men jeg tror de etter en lang og slitsom dag i større grad hadde følelsen av å ha utrettet mye.

hva har skjedd i løpet av den siste halve generasjonen? Vi er fremdeles på jobb fra åtte til fire, ungene er på skolen omtrent like mye, og i større grad i barnehagen. Like mange måltider som skal lages. Like mye husarbeid som skal gjøres, til og med flere hjelpemidler til å gjøre dem. Ikke er det vel mer arbeid på hus og hage heller. Dugnader og arrangement synes jeg heller ikke det er så mye mer av. Hva bruker vi mer tid på idag enn for f.eks 30 år siden?  I følge statistikken så bruker vi mer tid på jobb i 2010 enn i 1970, men vi bruker visst samtidig mye mer tid på fritid! Her er et lite utkast av statistikk fra SSB:

 

Hva har utviklet og endret seg mest siste 30 årene? Media! Da tenker jeg spesielt på TV og  internett. Antallet internettbrukere har siden 1995 økt med godt over 1 MILLION prosent!! Et hinsides tall. Gjennomsnittlig TV-titting alle aldre 12+ var i 2015 173 minutter, 122 i 1992. Største økningen er det aldersgruppen 20-34 år som står for (fra 105 til 184 minutter pr dag). Da sitter man altså i snitt 3 timer foran TV hver eneste dag hele året. Det blir 46 dager i året, en femtedel av sitt liv…….

Jeg skal så absolutt ikke stikke noen pekefinger opp i lufta og være formanende, jeg er en del av statistikken jeg også. Men jeg har tenkt mer og mer over denne tidsklemma og irritert meg over å gang på gang etter en slitsom dag lure på hva i all verden jeg egentlig har fått utrettet. Det fører til at jeg får et dårligere selvbilde, en følelse av å ikke strekke til. Dette ønsker jeg å gjøre noe med.

Løsningen? Det ligger vel litt i kortene… Legge fra seg dingsebomsene, slå av TV. Det er jo disse som i praksis er tidstyvene. Men jeg er jo over snittet interessert i teknologi og det er da ekstremt mye som er nyttig og til og med tidsbesparende. Så kunsten blir å bruke disse «verktøyene» riktig og til riktig tid. TV er vel mer ren underholdning, men jeg synes fremdeles det er verdt å spandere to timer på en god film i blant, samt følge med på en god serie i høstmørket. Men det er enda langt frem til 3 timer om dagen i snitt!

ALT MED MÅTE er en frase jeg bruker om egentlig alt. Det er så mye hysteri om all verdens ting idag. Man må spise mindre av en ting, man må spise mere av andre ting. Lett produkter finnes i alle varianter utmelket av all slags produkter. Man får kjøpt kremer som på magisk vis sletter flere tiår av alderen. OSV. Dette er etter min mening et hav av bortkastede produkter som er kommet ene og alene for at noen ønsker å tjene mere penger. Dette var en liten avsporing, men poenget er at når jeg sier «alt med måte», så mener jeg at man dør ikke av å spise fett, sukker, karbohydrater, kjøtt osv. Og det er ikke farlig å bli sittende i sofaen og se på tv en kveld. Men alt med måte. Det er usunt å spise ekstreme mengder fett, sukker osv og det er usunt å aldri gå ut og trimme litt. Unødvendige ting er vel kommet for å bli og jeg har mange av dem og kommer til å kjøpe flere, men alt med måte…. 🙂 Get the point?

Facebook, Instagram, snap med mer er alle forholdsvis unødvendige ting, og definitivt tidstyver. Men kan også være nyttige. Mye info formidles via disse kanalene. Jeg får all info ang. jentenes fotball via Facebook. Kjempenyttig. Men at jeg scroller gjennom dagens facebook oppdateringer mens jeg sitter i sofaen med min 3 år gamle sønn og ser på tv er overhodet ikke nyttig. Og at jeg tar frem telefonen under middagen fordi den piper om en innkommende snap er faktisk respektløst! Jeg så nylig en lengre video av en mann som beskriver problemer med dagens generasjon https://www.youtube.com/watch?v=Sc5x-EcvQYY. Ting jeg bet meg spesielt merke til var effekten av sosiale media. Det kan sammenlignes med rusavhengighet. Vi har vårt eget innebygde dop, kalt Dopamin. Dette utløses blant annet når vi har oppnådd noe bra, forelsket oss, osv. Hvis vi da legger ut en status på facebook, et bilde på instagram eller en snap, så ønsker vi anerkjennelse på det vi har lagt ut. Måten vi legger ut ting på kan derfor også gjerne bli spritet opp litt og ikke nødvendigvis reflektere alle fakta. Når vi ser at vi får «likes», så frigjøres det dopamin i kroppen og vi får en godfølelse vi vil ha mere av. Vi blir rett og slett avhengig. En annen ting ved sosiale media er at vi mister vår evne til å være «ekte sosial». Hvis man er vant til å respondere med likes eller ikke likes på noens bidrag og slippe å se vedkommende i øynene og dermed oppdage hva denne responsen gjør med dem. Så blir man til slutt ute av stand til å gjøre det den dagen man er i et møte på jobben og noen kommer med et bidrag du ønsker å stemme ned på. Eller andre veien: Man er vant til at hver gang man bidrar med noe på sosiale media, så får man kun positive tilbakemeldinger, fordi folk ikke trenger å forholde seg til bidraget ditt i særlig grad (de som ikke liker det trenger ikke respondere i det hele tatt). Når man da kommer med et bidrag i et møte på jobben og blir nedstemt, så har man ikke evner til å takle dette godt nok. Andre får KUN negative tilbakemeldinger på sosiale medier og blir direkte mobbet. Disse vil jo etterhvert ikke tørre å bidra i andre sammenhenger(f.eks i et møte på jobben) i det hele tatt fordi de har et helt feil bilde av hvordan verden egentlig er og har mistet all selvtillit.

Oppsummert…. Gå på jobb, utøv yrkesstolthet, samarbeid med kolleger, dra hjem og lag middag. Sjekk facebook mens du venter på at vannet skal koke, spis middag sammen med hele familien UTEN mobilen. Kjør ungene på trenging, men du rekker å vise dem ei ny finte ute på plena først. Elsk med din ektefelle før du kjører for å hente ungene fra trening. Sett deg ned med minstegutt og pusle et puslespill UTEN mobil før han skal legge seg. Gå en måneskinnstur med din kjære og ta en snap av månen, men ikke gå lengre enn at dere rekker å se 71 grader nord. I morra er det dugnad på barnahagen, så da rekker du ikke elske med kona(med mindre du dropper å se farmen), men ellers blir det likevel en bra dag. Enda har du 50 timer fritid igjen denne uka som du kan fordele på unger, ektefelle, husarbeid, vedlikehold og ikke minst venner. Når du legger deg, så skal du tenke på alt du har gjort idag og tenke at det du ikke fikk gjort idag, det har du all verdens tid til å få gjort unna senere. For tid er ikke noe vi bruker opp. Tid er.

Båtsesongen 2014 oppsummert

Da er båtsesongen 2014 over og jeg har vært utpå en liten tur idag for kosen sin del, samt å oppsummere hvordan sesongen har vært.

Antall turer: 49
Antall timer på motor (i fart): 66
Antall liter bensin: 781
Antall dager med fint vær: 24
Antall dager med stygt vær: 6
Maks temp i vannet: 21,5
Min temp i vannet: 5,3
Antall fisk: 51
Antall krabber: 12
Antall hummer 2(-1 som var full i rogn og derfor frigjort)
Antall nm: 590

Lengste turen var til Ikornes via Giske og Ålesund. Turen varte i 6 dager og hele familien på 5 overnattet i båten de fleste nettene. To fremme i «lugaren» og tre på oppblåst dobbelmadrass under kalesja akter. Trangt, men koselig 🙂
Turen gikk sammen med gode venner og tror alle har ønske om gjentakelse neste sommer.

IMG_1325.JPG

IMG_1322.JPG

IMG_1321.JPG

IMG_1319.JPG

3D-Printer

20140326-125338.jpg

Gikk bananas og kjøpte en 3D printer for en liten stund siden 🙂
Etter ca 700 sider monteringsanvisning (90% bilder) så var vindunderet klart.

Hvis det er noen som ønsker å få laget noe, så er det bare å ta kontakt 🙂
Det er nesten bare fantasien som setter grenser.

 

Har printet ut en del forskjellig allerede. Her er noen bilder:

20140326-130102.jpg 20140326-130137.jpg 20140326-130158.jpg 20140326-130227.jpg 20140326-130253.jpg

Båt statistikk for sesongen 2013

Hei.

Da er vel båtsesongen for 2013 straks over 🙂 (2014 sesongen starter vel i januar tenker jeg), så da tok jeg meg en tur ned til båten for å sjekke tilstanden samt summere opp litt statistikk fra logg-boka.

Her er nøkkeltallene for 2013:

Antall turer: 48

Antall timer: ca 85

Antall liter bensin: ca 494

Antall dager med finvær: 10

Antall dager med stygt vær: 6

Maks vanntemp: 20 grader

Min vanntemp: 5,5 grader

Antall fisk: ca 55

Tyngste fisk: litt over 4 kg, en lyr tatt av Lise Marie

Antall krabber tatt i teine: 3 stk

 

Alt i alt en meget fin båtsesong må jeg si.

IMG_0945

IMG_0918 IMG_0895 IMG_0742 IMG_0738

IMG_0657

IMG_0504 IMG_0503 IMG_0147

 

Fosterlågen september 2013

20131008-232531.jpg

Fosterlågen er alltid en slager for ungene.
Kort å gå, utedo og vann er tre ingredienser ungene setter pris på. Denne gangen var vi tre karer med tilsammen 7 unger som dro avgårde og overnattet fra lørdag til søndag.
Ungene fikk hugget ved, lekt sisten i mørket med hodelykt og ellers kost seg masse. Vi voksne sørget for mat, men ellers var ungene selvgående og vi fikk slappet av i lyset fra et knitrende bål.
Litt duskregn på morran, men ikke nok til at vi ble våte og ga oss noen gode fotomotiv.

20131008-233239.jpg

Tur med hagle til reinsvassbu

20131008-231702.jpg

I forbindelse med at det skulle transporteres bl.annet proviant og ved til reinsvassbu tok jeg like så godt med hagla og håpte å få se rype eller hare på veien. Eneste dyret jeg så denne gang var et lemmen. Men været var fantastisk og turen inn til hytta var bare herlig.
På vei tilbake stappet jeg sekken full av tomgods som skulle tilbake noe som gjorde returen noe tyngre. Men det ga god trening og jeg rakk frem til bilen rett før det ble mørkt

20131008-232320.jpg

Sommer, båt, sjø, bål, fiske, Herlig!!

Annonsebilde

Bilde fra produsent

Da har familien gått til innkjøp av ny båt, en Quicksilver 640 Pilothouse. Kjøpet ble gjort allerede i mars, men har ikke kommet på å skrive om det før nå :-). Båten har en Mercury firtakter 100HK, ankervinsj foran, ekstra styrekonsoll utvendig, saltvannsbrønn med sirkulasjonspumpe, portapotti, kokeapparat m.m. I tillegg har jeg kjøpt til kartplotter/ekkolodd, Stereoanlegg og ekstra batteri med batterivelger for ekstra sikkerhet. Båten gjør rett i underkant av 30 knop, liten forskjell i fart selv om mye ekstra vekt om bord. Båten er meget stødig pga forholdsvis flat bunn bak. Enkel å manøvrere, men slår litt hardt i sjøen mot bølgene. Mye stueplass og stor boltreplass bak. Noe trangt i kabinen hvis flere enn 2 skal oppholde seg der.Har brukt mange timer på sjøen siden innkjøpet og angrer ikke ett sekund. Høyt fribord og walkaround, gjør at båten egner seg godt til barn også. Ypperlig til å fiske fra også. Saltvannsbrønnen med sirkulasjonspumpe er genial for å enten holde agnet ferskt, eller fangsten. Ene helgen i sommer ble tilbrakt på sjøen og på holmene. Vi dro fredag kveld rett ut på sæterøya og ankret opp og gikk i land. Der ble lavvoen satt opp og kveldsmaten fortært før leggetid. På morrakvisten ble bålet tent og fikk laget en kongefrokost:

frokost

Mette i magen dro vi på fisketur og i løpet av helga fikk vi totalt 25 små makrell, en mellomstor torsk og en ca 5 kg lange, som elstedattera var passe stolt over å ha fanget:

storfisk

Ellers var det fint vær, fisk til middag, bading, soling og kos hele helga.

Spikkekurs på fjellfestival

Meldte meg på spikkekurs på fjellfestivalen på bakgrunn av en generell interesse i tre-bearbeiding.

Var et utrolig koselig kurs og med trivelige deltakere.

Ble fornøyd med sluttresultatet og kommer nok til å ta frem kniven oftere når jeg er ute på tur.

Bilde av alle deltakernes prosjekter (noen ferdig, noen nettop påbegynt)

20130715-152423.jpg

Biolite campstove med pellets

20130405-200323.jpg

Da har jeg fått i hus biolite campstove og tatt den med ut på en test.

Noen har klaget på at man må putte på småpinner hele tiden for å holde den igang. Med et forholdsvis lite brennkammer, så er vel dette uungåelig. Mens jeg ventet på biolite’n funderte jeg litt rundt dette. Jeg har jo også tenkt å bruke den litt som oppvarming i lavvoen og da er det ønskelig med minimalt med gnister. Jeg sjekket på sidene til biolite og fant ut at den kan fyres med pellets. Jeg kjøpte derfor inn en pose med pellets på felleskjøpet.

Jeg fylte biolite’n litt over halvfull med pellets, ca så mye:

20130405-201140.jpg

Oppå plasserte jeg en tennbrikett og fyrte på. Pelletsen var litt tregstartet, så jeg matet på noen tynne tørre trebiter. Etter kort tid var det full fyr og straks grønt lys for lading.
Uten å fylle på mer brensel varte ladingen i 25 minutter og fylte på 10% på min iphone 5.

Slik så det ut da:

20130405-202144.jpg

Det varmet fremdeles greit etter hele 40 minutter selv om den ikke ladet.
Puttet på 5-6 pellets til og de tok kjapt fyr og flammene blusset opp igjen. Man må ikke putte på for mange om gangen…

Kort oppsummert, så er jeg meget fornøyd. Pelletsen veier lite i forhold til hva du får ut av den og når en pose med 16 kg koster 62 kroner, så blir man ikke ruinert heller. 16 kg vil holde veldig lenge 🙂

Har planer om å få laget til et opplegg for å feste biolite’n til lavvostanga, da jeg ser for meg at den vil fungere godt som oppvarming. At den samtidig kan lade ting er jo bare utmerket. Blir jo mer som en rundbrenner.

Oppdatering:

Prosjekt lavvo-stang er igang. Første prototype:

20130409-065741.jpg

14.04.2013, oppdatering:
Har nå testet ut biolite’n i lavvoen (uten sovepose, folk og annet stæsj inni) og det funket som bare det. Fikk tørket ut kondensen fra teltet meget effektivt.

20130414-134002.jpg